Kaczur Alexandra - Interjú

12:19

Kaczur Alexandra által tervezek darabok ötvözik a hagyományos magyar népviseletet és a modern öltözködésre jellemző formavilágot. A márka remekül rámutat arra, hogy a népi motívumoknak helye van a mai divatos öltözködésben.

1. Mi inspirált arra, hogy divattervező legyél?
Tavaly végeztem a Forrai Magániskolában divat és stílustervező szakon, ami megadta az alapokat a tervezői pályám elindításához. Már gyermekkoromtól kezdve tudtam, hogy számomra az a legnagyobb öröm, mikor valami olyat hozhatok létre, ami maradandó és érték. A ruháimmal és a márkámmal nem csak divatot próbálok teremteni, hanem fontos számomra, hogy valamilyen értéket képviseljen, ami több egy múló trendnél. Talán éppen ezért tettem le a voksom a magyar sujtásdíszítések, zsinórozott ruhák mellett, mert ezzel úgy érzem, tovább örökíthetek egy kis szeletet a hagyományainkból, nemzeti értékeinkből, ám ugyanakkor megmutathatom, hogy ezek a motívumok felhasználhatók a mai nők ruhatárába is.


2. Mesélj egy picit a saját márkádról...
Az Alexandra Kaczur márkára leginkább a magyar sujtásos díszítések használata jellemző, melyek között megtalálhatóak régi tulipán és szív motívumok vagy a vitézkötések is. Ezekkel a diplomamunkám kapcsán ismerkedtem meg és azóta is rajongok értük. Sziluettjükben az elegáns ám ugyanakkor mégis modern szabásvonalak jelennek meg, amik követik a női test vonalát. Olyan nők számára ajánlom, akik tisztába vannak egyéniségükkel, nem félnek kitűnni a tömegből, fontos nekik az időtlen elegancia és a minőség. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna a márkám híre így ennek kapcsán létrehoztam egy blogot, ahol különböző outfit posztokon keresztül mutatom be, hogy milyen jó variálhatóak ezek a darabok, mivel sokszor azt látom, hogy elzárkóznak a fiatalok a régi hagyományos viseletektől, mert úgy gondolják, ez kimerül a bocskaiban vagy atillában. Az én ruháim szabásukban nem feltétlen követik ezeket az öltözeteket csupán a motívumkincset őrzöm meg és kombinálom a modelleken.


3. Hogyan néz ki nálad a tervezés folyamata?
Sokszor valamilyen érzésből merítkezek, nem feltétlen követem a trendeket, csak ha úgy érzem ez illik a márka szellemiségéhez. Emellett a történelem és a különböző művészeti irányzatok nagyon magukkal tudnak ragadni, sokszor ezek jelentik az inspirációt számomra. Szakdolgozatomhoz kapcsolódó kutatásaim alkalmával találtam rá egy csodálatos 1900-as évek elején íródott magyar rajzkönyvre tele népi motívumok illusztrációival, ezt a mai napig használom forrásként. Sokan nincsenek tisztába vele, hogy egy tervezőnek miből is áll pontosan a munkája és milyen sok területen helyt kell állnia, hogy működő képes legyen az, amit megálmodott. A divat skiccek és az anyagok kiválasztása után minden egyes ruhának én készítem el a gyártáshoz szükséges szabásmintáit, műszaki terveit egy CAD tervezőprogram segítségével és ugyanígy a hozzá illő zsinórmintázatot is elhelyezem a szabásvonalakon, amik megkövetelik a precíz munkát, és a pontos illeszkedést.


4. Milyen anyagokkal dolgozol szívesen?
Eddigi kollekcióimba sokat kísérleteztem különféle anyagok használatával, ez azért is kulcsfontosságú esetemben, mert a felhasznált anyagnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a sujtászsinórral együtt is jól működjön, ne nyúljon meg vagy éppen ne szorítson. Úgy gondolom, hogy eddigi tapasztalataim alapján a következő kollekcióimnál sokkal több lesz a természetes anyag, úgy, mint a lenvászon, pamutvászon esetleg selyem, amik sokkal nagyobb kényelmet nyújtanak, mint egy elasztikus műszálas darab, ráadásul sokkal időtállóbbak is.


5. Milyen típusú hölgyeknek ajánlod az általad megálmodott ruhákat?
Nagyon fontos nálam a minőség és az, hogy ne tömegcikket állítsak elő, hanem limitált szériás modelleket, így megmarad az egyediség érzése a viselő számára. Sajnos a mai hazai divatiparban nagyon nehéz helyzetben vannak a magyar divattervezők, mivel gyakorlatilag megszűnt a textilipar és nagyon nehézkessé vált az anyagok beszerzése és elkészíttetésük is költséges, így nehéz versenyhelyzetben maradni a sok fast fashion üzlet mellett, akik méretüknél fogva sokkal olcsóbban tudják előállítani a termékeiket. Sok esetben úgy látom, hogy már a fiatalabb korosztálynál is meglenne az igény a designer darabokra, ám nem mindig engedhetik meg maguknak ezt, így inkább azt mondanám, hogy a 25-40 es korosztály női számára készítem a ruháim.

blog: www.blog.alexandrakaczur.com

Kredit
Modell: Géró Annamária, Horváth Kitti
Fotós: Sziszik Dániel
Sminkes: Székely Zsuzsanna-Legal Makeup


You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images