A divatvilág meghatározó alakjai 2. rész - Christian Dior

0:52


Christian Dior divattervező 1905-ben született Granville-ben műtrágyával és mosószerekkel foglalkozó manufaktúra-tulajdonos fiaként. A legenda szerint kamaszkorában egy tenyérjós azt jövendölte számára, hogy „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.”
Eleinte a Képzőművészeti Akadémiára szeretett volna járni, ám a szülei ezt egyáltalán nem támogatták. A világháború után Dior beiratkozott az Ecole des Sciences Politiques-ra, ahol diplomatának tanult de tanulmányait 1926-ban megszakította. Vonzotta a művészet és a divat világa, így az apjától kapott pénzből galériát nyitott ahol Picasso, Matisse és Dali képeit állította ki, ám ez nem tűnt hosszú életűnek, hiszen betegsége és a gazdasági válság miatt be kellett zárnia galériáját. Az apja is csődbe ment, ezért a családi házat is elvesztették. Ez az időszak lelkileg is megviselte: anyja nem sokkal korábban halt meg, apja mániás depresszióban szenvedett, Raymond bátyját pedig az őrültekházában kezelték.  

A válság idején már lapoknak készített divatrajzokat, az első sapkavázlatait is ekkor készítette, majd nem sokkal a Figaro Illustré illusztrátora lett. Vázlatai Nina Ricci, Balenciaga és Claude Saint-Cyr divatházaihoz kerülnek. 1938-ban a svájci Robert Piguet divatházhoz szerződött, mint tervező, az első sikereit is itt érte el. Közben azonban kitört a második világháború, és behívták a francia hadseregbe. Nem szolgált sokáig, az 1940. júniusi német invázió után hamarosan a családi farmra költözött Provence-ba. Mindent elölről kellett kezdenie. 1941-ben tért vissza a németek által megszállt fővárosba, és a nagy hírű Lucien Lelong-házhoz szerződött, ahol Pierre Balmain első tervező asszisztense lett. 


1945-ben Marcel Boussac, a "gyapjúkirály" pénzügyi segítségével az önállóság útjára lép. A mágnás akkoriban óriásinak tekinthető összeggel, mintegy 6 millió frankkal támogatta az üzletet, így 1946 decemberében megnyitotta saját divatházát Párizsban, az Avenue Montaigne 30. szám alatt. Dior különösen a New Look- stílussal vált népszerűvé. Első kollekcióját 1947. február 12.-én mutatta be a nagyközönségnek. Gyermekkori barátja tanácsára ezzel egyidejűleg parfümcéget is alapított, első termékét Miss Dior-nak keresztelte. 1948-tól az USA divatpiacán is markánsan jelen van. Hangsúlyt helyez a marketingre, és rohamosan terjeszkedik a nyugati világ országaiban. Az 1950-es években már a sztárok szabásza, és 1957-re divatháza a francia haute couture kivitel több mint felét adja, a Time Magazine címlapjára kerül. 
Halála után helyét a párizsi üzletében Yves Saint-Laurent vette át. Fiatal tervezők sorát indította el a pályán, YSL első kollekciója 1955-ben a Dior-háznál óriási siker. Ő 1960-ban alapított önálló céget, de utóda, Gianfranco Ferré tovább építette a Dior-ház hírnevét.
A számos nagy sikerű illat egyike a női „Eau Sauvage“, mely mára férfiváltozatban is létezik, épp úgy, mint a„Fahrenheit“ és a „Dune“. Elhíresült női márkák továbbá a „Miss Dior“„Dolce Vita“„Poison“„Dioressence“„Diorella“ és „Diorissimo“

Jellemzői az általánosan karcsú szabás, a hangsúlyozottan alakkövető felsőrész, és a lebegő szabású szoknyák. Maga Dior a kollekcióját „Ligne Corolle“-nak nevezte ("pártastílus"). A tervező szigorú marketingstratégiát folytatott, licencpolitikája révén a kozmetikumok, harisnyák és kiegészítők terén is megkerülhetetlen tényező lett. Sikerének titka az lehetett, hogy mindig megérezte a nők vágyait. Az elegáns, és tehetős hölgyek a háború után megunták a merev, férfias vonalakat („férfias és romlott” stílus), mint például Coco Chanel kollekcióit. Dior tehát jókor váltott stílust, visszatérve a háború előtti idők ruháihoz, forradalmasítva ezzel a háború utáni idők női divatját.


Ha tetszett a bejegyzés, facebookon is megtalálsz: https://www.facebook.com/MySweetesHeaven?ref=

MySweetestHeaven

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images