Hogyan válasszunk illatot?

2:09

Az előző bejegyzésben már említettem, hogy sokan nem tudják, hogyan is válasszanak illatot maguknak, ezért ebben a cikkben elárulok néhány titkot. Kezdjük is az alapokkal.



Mi a különbség az Eau de parfum, Eau de toilette és az Eau de cologne között?

Az illatszereket a bennük lévő illóolajak mennyisége illetve töménysége szerint osztályozzák. Minél magasabb az olajtartalom az adott illatszerben, annál erősebb és hosszabb ideig is tart. A parfüm rendelkezik a legmagasabb illóolaj koncentrációval, melynek aránya 15-30%. Előnye, hogy nagyon kevés mennyiség is elég a használatakor. Eau de toilette-nak  8-15%-os az illatanyag tartalma, ezért alkalmas a  mindennapos használatra. Az Eau de cologne - magyarul kölni víz: 3-5% illatanyagot tartalmazó, rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm.


Hogyan épülnek fel az illatok?

Fejjegy - tartalmazza a legillékonyabb összetevőket, amik csak percekig fejtik ki hatásukat.
Szívjegy - a parfüm szíve. Ide tartoznak a parfüm legfontosabb illatai, legkevesebb 4 órán keresztül érezhetőek.
Alapjegy - ez az illat tart a legtovább,akár egy napig is.


Hogyan válassz parfümöt?

Amikor bemész egy illatszerboltba, a polcokon sorakozó parfümök halmazával találod szembe magadat. Lehetetlenség végig szagolni őket, hiszen hasonló illatoknál 2-3, különbözőeknél 5-6 illat után tele lesz az orrod. Azt tapasztaltam, hogy sokan a parfümök üvegét és designe-át nézik meg elsőnek és ha szimpatikus, megillatozzák. Bár így is bőven érhet csalódás, hiszen egy-egy kellemesnek kinéző parfüm kellemetlen illatú is lehet. Ha nagyon nem tudjuk eldönteni, kérjük a boltban dolgozók segítségét, hiszen ők már ismerik az illatokat, így nem kell órákat töltenünk a boltban, mire megtaláljuk a nekünk valót.  Amint kiválasztottuk a szerencsést, érdemes bőrön is kipróbálni, hiszen mindenkin máshogy illatozik. 

Miért lehet ez?

A parfüm illatát számtalan dolog befolyásolja, például a táplálkozás, életmód, a bőrünk tulajdonsága. 


Mikor milyen parfümöt használjunk?

Napközben ajánlatosabb a könnyebb toalettvíz, vagy a kölni víz használata. Parfümöt csupán különleges alkalmakkor használjunk. Ajánlatos az évszakhoz is választani az illatot. A meleg nyári napokra ideálisak az üde, virág, illetve citrus illatok, a hideg évszakokban használatosabbak az orientális illatok.

Hol és hogyan használjuk?

A töményebb illatszerekből elég csupán a fül mögé, nyakra, mellek közé, csukló belső részére, kar- vagy térdhajlatba, sőt akár a boka belső részére tenni, és a hatás tökéletes lesz. A régi módszer szerint a parfümöt oda érdemes cseppenteni vagy permetezni, ahol a bőr a legmelegebb, és vérrel legjobban ellátott. Újabban inkább a hajat, tarkót, nyakat és a kulcscsont tájékát nevezik meg ajánlott bőrterületként. Természetes alapanyagból és bőrből készült ruhák is jó illathordozók, de nem ajánlott fehér illetve világos ruhára, és főleg nem természetes selyemre alkalmazni az illatot.





You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images