A divatvilág meghatározó alakjai 3. rész - Guccio Gucci

6:24


Guccio Gucci

Guccio Gucci 1881. március 26-án született Florence-ben egy kézműves mesterember fiaként. Fiatalon indult Párizsba szerencsét próbálni. A francia főváros után Londonba vezetett tovább az útja, ahol a Savoy hotelben kapott állást. Nem kellett sok idő, mire felmérte, hogy igény mutatkozik a luxus bőröndökre és táskákra. London inspiráló volt a számára, kultúra, az eszmények és a stílusok elvarázsolták.


Mikor 1920-ban, 39 évesen visszatért Olaszországba, szülővárosában megnyitotta első üzletét, mindössze 30 000 lírából. Átütő sikereket lovasok számára készített bőrtermékekkel, főleg kiegészítőkkel érte el. Ő és fiai - Aldo, Ugo, Vasco és Rodolfo - valamint varrónő felesége keményen dolgoztak. Munkáik kifogástalanok voltak, így egyre nagyobb hírnevet és egyre kifinomultabb vásárlókat szereztek maguknak. A vállalkozás fejlődésével újabb boltokat tudtak nyitni Rómában és Milánóban. 1947-ben először használta a két egymásba fonódó kengyelt, mint a cég védjegyét.


1953-ban azonban Gucci meghalt. Az alapító halála után a cég lendületesen növekedett tovább, és országhatáron túli terjeszkedésbe fogott. Az ötvenes években az egyedi nyakkendőik, övcsatjaik, minőségi mokasszinjaik és bambuszfogójú női táskáik öregbítették a divatház hírnevét, és az emberek még szélesebb köre szerette meg a márkát. Újabb üzleteket hoztak létre olyan helyeken, mint London, Tokyo, Párizs vagy Beverly Hills. A hatvanas évekre a Gucci státuszszimbólum lett.


1987-ben Maurizio, Rodolfo fia rábírta a többieket: itt az ideje annak, hogy megjelenjenek a kifutókon. A család belső vitái üzleti visszaesést eredményeztek, majd 1989-ben az eddig családi tulajdonban működő céget felvásárolta a bahreini kockázati tőkebefektető. 1993-ra meghódították a divatshowkat, a Guccit már mindenki ismerte, sztárok viselték előszeretettel népszerű eseményeken. Az 1990-es évek vége óta a márkanév régi fényében tündököl, ebben Tom Ford művészeti vezetőnek tulajdonítanak komoly szerepet, aki 2003-ig látta el ezt a posztot.  A Gucci 2001-ben kebelezte be Stella McCartney haute couture cégét.


Ha tetszett a bejegyzés, facebookon is megtalálsz:https://www.facebook.com/MySweetesHeaven?ref=

MySweetestHeaven


You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images