A divatvilág meghatározó alakjai 4. rész - Gianni Versace

0:10


A kezdetek

A tervező 1946. december 2-án született Reggio di Calabria-ban, Olaszországban, ahol bátyjával, Santoval, és húgával, Donatellával nőtt fel. Nővérét 12 éves korában vesztette el egy rosszul kezelt tetanusz fertőzésben. Édesanyja, Francesca, ruhákat készített, innen származott a divat iránti szeretete, hiszen szívesen segédkezett a megfelelő gomb, kiegészítő kiválasztásában. 1973-ban Genny and Callaghan figyelme felé fordult és felkérte, hogy tervezze meg főként szarvasbőrből álló kollekciójukat, ami átütő sikert aratott, így 1978-ban megalapította saját vállalatát Gianni Versace Spa néven. Első női kollekciója bemutatóját Milánóban, a Palazzo della Permanente Art múzeumban tartotta. Ez év szeptemberében a férfiaknak szánt ruhái is lenyűgözték a nagyérdeműt. Ezután találkozott Jorge Sauddal, akivel üzleti és szerelmi kapcsolatot is fent tartott. Fiatalos és szexi ruhakölteményei hamarosan világszerte nagy sikert arattak a kifutókon és a hírességek körében egyaránt. Védjegyévé vált a testhez álló, a női vonalat követő, kihívóan merész és mélyen dekoltált szabásvonal. Ruhái főszereplővé tették a testet, s olyan anyagokat társított egymáshoz, mint a műanyag és a textil, vagy a műanyag és a bőr.

Társ egy életen át

1982-ben találkozott Antonio D'Amico modellel, akit nem sokkal később a sport vonal tervezőjévé tett. Nem csak az üzletben volt társa Versace-nak, hanem a magánéltben is, 11 évig éltek együtt boldogságban. A tervezővel egy ámokfutó végzett 1997 nyarán, amikor is hazafelé tartott a reggeli sétájáról. 1997 szeptemberében Versace bátyja, Santo, és Jorge Saud lettek a cég igazgatói, Gianni húga, Donatella Versace pedig a stílusigazgató.

Kire marad a divatbirodalom?

Végrendeletében Gianni Versace divat- birodalmának 50%-át unokahúgára, Allegra Versacéra, Donatella Versace lányára hagyta. Ez azt jelenti, hogy amikor 2004-ben 18 éves lett, Allegra körülbelül félmilliárd dollárral lett gazdagabb, és az övé a végső szó a céget érintő minden fontos döntésben. Ám D'Amicot se kellett félteni, hiszen Gianni a halála után is gondoskodott a férfiről, aki élete végéig havi 50 millió lírát, és azt a jogot kapta meg, hogy akármelyik olasz vagy  Egyesült Államokbeli otthonában élhet.


Ha tetszett a bejegyzés, facebookon is megtalálsz: https://www.facebook.com/MySweetesHeaven?ref=

MySweetestHeaven

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images