Vajon megengedi, hogy felvegyem ezt a szoknyát? - A kalitkába zárt madár effektus

14:21

Túl rövid, túl szűk, túl átlátszó, túl sokat mutat, inkább öltözz át (vagy húzz magadra egy zsákot)! - hangzik a mondta egy féltékeny pasi szájából. Kérdem én, miért kellene elrejteni az alakunkat, mikor párkapcsolatban élünk? Nem másnak öltözünk ki, nem másnak akarunk tetszeni, hanem neki és persze önmagunknak.

Soha nem érettem azokat a kapcsolatokat, ahol az egyik fél korlátozza a párja személyes szabadságát, irányítja és megmondta, mit, merre, hogyand és mikor végezzen. Divatblogger révén fontos számomra az öltözködés, szeretek olyan ruhát felvenni, amiben a legjobban érzem magamat. Mivel elég hangulatember vagyok, így reggel, ébredés után döntöm el, mit viseljek aznap. Ha éppen semmihez nincs kedvem, biztosan egy basic pólóra és farmerre esik a választásom, ha szépnek akarom érezni magamat, akkor egy csinos ruha, izgalmas ékszereket veszem fel, magassarkúval megspékelve, ám ha lázadó napom van, akkor előkerülnek a szekrény mélyén lévő fekete ruháim, a szaggatott farmer és egy erős, sötét színű rúzs. Még soha, de soha nem hallottam a barátom szájából azt, hogy öltözz át, mert túl kihívó, szűk, átlátszó (és a többi) a ruhád. Egy embernek - véleményem szerint - nem kell engedélyt kérnie másoktól, hogy azt viselje, amit szeretne. Ha bezársz valakit egy kalitkába, akkor talán egy ideig ott is marad, de idővel a szabadságvágy eluralkodik rajta és menekülni akar. 


Van egy kedvenc történetem, amit Paulo Coelho Tizenegy perc című könyvében olvastam, a történet pedig a következő:

"Volt egyszer egy madár. Két tökéletes szárnnyal és gyönyörű, színes tollakkal áldotta meg a sors. Az olyan lény, amely szabadon szállhat az égen, boldoggá teszi azt is aki nézi. Egy napon megpillantotta ezt a madarat egy nő és belészeretett. Az ámulattól tátott szájjal figyelte a repülését, a szíve hevesebben vert, a szeme szerelmesen csillogott. Egyszer megkérte, hogy hadd repüljön vele, és átszelték az egész égboltot teljes harmóniában. A nő csodálta, tisztelte, rajongva szerette a madarat. De egy napon arra gondolt: - Mi lesz, ha a madár egyszer majd távolabbi hegyeket is meg akar ismerni? - és megijedt. Félt, hogy más madárral nem fogja ugyanezt érezni. És irigykedett, irigyelte a madarat amiért tudott repülni. És egyedül érezte magát! Azt gondolta: - Csapdát állítok neki, ha megint jön, többé nem repülhet el tőlem! A madár szintén szerelmes volt belé és másnap megjelent, ahogy szokott, de beleesett a csapdába és fogoly lett! A nő kalitkába zárta és egész nap nézte. Most már mindig vele volt szenvedélyének tárgya. De szép lassan különös átalakuláson ment át. Most, hogy teljesen övé volt a madár és nem kellett állandóan meghódítania, kezdte elveszíteni a lelkesedését. Mivel a madár nem repülhetett nem tudta kifejezni létének értelmét. Lassan elhervadt, elveszítette tollai ragyogását és megcsúnyult. A nőt már nem is érdekelte többé, csak annyira törődött vele, hogy enni adjon neki és tisztán tartsa a kalitkáját. Egyik nap elpusztult a madár. A nőt elfogta a bánat és éjjel-nappal rá gondolt. De nem a kalitkára emlékezett, hanem arra a napra, amikor először meglátta boldogan repülni a felhők között. Ha elgondolkodna, rájönne, hogy ami annak idején rabul ejtette a szívét, az éppen a madár szabadsága volt, szárnyainak dinamikus mozgása, és nem a külseje. A madár nélkül az ő élete is elvesztette az értelmét és a halál hamarosan bekopogtatott hozzá.
- Miért jöttél? - kérdezte a halált.
- Hogy újra együtt repülhess a madaraddal - felelte a halál.
- Ha hagytad volna, hogy mindig elrepüljön és visszajöjjön hozzád, csak még jobban szeretted volna és csodáltad volna. Most viszont még ahhoz is rám van szükséged, hogy újra találkozhass vele."


Szerintem, ez a kis történet remekül körülírja a kalitkába zárt madár helyzetét. Ha szeretsz valakit, úgy szereted, ahogy van, elfogadod és büszke vagy rá és ezt a világnak is meg akarod mutatni. Egy párkapcsolatban a bizalom hatalmas kincs! Ha bízol a másikba, akkor meg sem fordul a fejedben, hogy merre lehet és éppen kivel mit csinál. Ha bízol benne, tudod, hogy szeret és melletted van. A mai világban eltorzultak a párkapcsolatok, a bizalomnak és a erkölcsnek hűlt helye van. Próbáljuk meg visszahozni, adni egy esélyt neki, hiszen, egy egészséges kapcsolatra mindenkinek szüksége van!

Képek forrása: pinterest


You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images